maandag 27 september 2010

Volgende week: Het leven elders en hier!

Volgende week wil ik graag meer weten over het leven ergens anders. Dit wil ik doen door het boek van Marc Helsen, Op reis naar nergens, te lezen.

Week 1: Trainspotting

Het maakt meer kapot dan men beseft,
het is iets wat het geestelijke overtreft,
drugs kan een enorme verslaving zijn,
ongeacht de verkregen vreugde of pijn,
blijft men het soms toch gebruiken,
en wil men de waarheid blijven ontduiken,
maar als men beseft wat het met je doet,
lichaamelijk en geestelijk...is het gewoon NIET goed,
heeft men dat besef goed verkregen,
dan is de drugs voorgoed achterwege.

Drugsverslaafden


Zoals jullie kunnen zien heb ik de film "Trainspotting" bekeken om meer te weten over drugsverslaafden. Ik ben veel te weten gekomen maar helaas niet aan de hand van de film. Vandaar dat ik meer informatie ben gaan opzoeken over de soorten drugs, de oorzaak van een verslaving, de gevolgen voor een drugsverslaafde en het afkicken.

Wat ben ik nu te weten gekomen over het denkpatroon van een drugsverslaafde? In de film wordt hel letterlijk gezegd dat er totaal geen reden hoeft te zijn om heroïne te spuiten. De enige reden is dat het je een lekker gevoel geeft en je alle zorgen vergeet. Het zoeken naar een carriere, vrienden, een woning, lening, hobby, ... wordt allemaal verleden tijd. Een drugsverslaafde wil niets anders dan zijn "shot". Het gaat zelfs zo ver dat niets meer telt in hun leven, ze leven enkel nog van "shot" tot "shot".

Soorten verslavingen en de oorzaak!


In België is ongeveer 10% van de bevolking afhankelijk van alcohol, drugs, medicijnen of hebben een gok-, game-, seks- of eetverslaving. De meeste verslaafden houden dit goed verborgen voor hun omgeving. De verslaving waar ik meer over wil weten is de drugsverslaving. in de film wordt heel vaak gezegd dat het de laatste "hit", "shot" is. maar toch geven ze elke keer weer toe. dit heeft niet met zwakte te maken: die mensen zijn verslaafd. Ze denken dat hun ouders, vrienden, partner niet goed met hun omgaan.


Terwijl net zij diegene zijn die de verslaafde willen helpen. Deze mensen staan vaak machteloos aan de zij lijn toe te kijken.

Drugs kunnen we indelen in 3 categoriën:

- stimulerende middelen zoals; cocaïne, amfetamine en XTC
- hallucinerende middelen zoals; cannabis, LSD, paddo's en ketamine
- verdovende middelen zoals; heroïne (zoals in de film), GHB en benzodiazepine

De meeste onder ons denken dat verslavingen enkel voorkomen bij daklozen, probleemjongeren of depressieve alleenstaanden. Niets is minder waar! Uit onderzoek blijkt dat de grootste groep met een verslavingsprobleem net die succesvolle mensen zijn uit onze samenleving. Ze hebben een druk leven, een zware verantwoordelijk functie, uitgebreide vriendenkring en vaak ook een gezin. het zijn vaak hardwerkende ambitieuze mensen.

Maar wat zorgt ervoor dat iemand grijpt naar drugs, alcohol of ...? De oorzaak ligt bij de steeds hogere eisen die we aan elkaar stellen. Om dan te ontsnappen aan een burn-out of stress vinden ze hun uitweg bij één of ander verslavingsmiddel. Het is ook gedeeltelijk genetisch bepaald dat sommige mensen gevoeliger zijn voor een verslaving dan anderen.

Gevolgen van drugsverslaving

Drugs kan blijvende hersenletsel veroorzaken. het kan ook serieuze hart- en hersenproblemen met zich mee brengen, zoals:

- hartritme stoornissen
- hartstilstand
- hartinfarct
- hartverlamming
- hersenbloeding
- herseninfarct

Het maakt je agressief, onverschillig, achterdochtig en rusteloos. Vaak leidt het tot slapeloosheid en uitputting. Het tast de longen en het hart- en vaatstelsel aan.

De meeste verslavingen beginnen met enkele "onschuldige" experimenten. Maar het duurt lang voordat je erachter komt dat het is omgeslagen naar een obsessie, een verslaving. Toegeven dat je verslaafd bent en dat je de verslaving echt wilt aanpakken is een overwinning op zich. Om dat ook echt te doen is nog veel meer moed nodig.

Hier even een link naar een filmpje van youtube. Ik weet niet hoe het komt maar dit filmpje kon ik niet uploaden. Mijn excuses voor het ongemak:

http://www.youtube.com/watch?v=mEEPdNv2Ddk


Afkicken


In de meeste afkickcentra verloopt het proces in 4 stappen.

Stap 1: Kennismakingsgesprek

In deze stap wil het centrum een compleet beeld krijgen van jou als cliënt en je achtergrond. Je vertelt je verhaal en samen met het centrum zet je je problemen op een rij.

Daarna wordt er samen gekeken naar wat je wilt bereiken. tenslotte informeert het centrum je over alle verschillende mogelijkheden en programma's die worden aangeboden.

Stap 2: Plan van aanpak

Alle informatie uit de kennismaking gebruikt het centrum voor het opstellen van een uitgebreid plan van aanpak. Het doel is om je een aanpak op maat te bieden die leidt tot een oplossing van je problemen. Er wordt altijd rekening gehouden met je werk, naasten en andere belangrijke zaken.

Stap 3: Kliniekopname

Een opnamen kan binnen 24 uur. Sommige klinieken hebben een specialisatie in bijvoorbeeld eetverslaving, seksverslaving, depressie, ... Soms zijn ze gespecialiseerd in een doelgroep zoals jongeren of vrouwen. Iemand die lange tijd verslaafd is geweest aan bijvoorbeeld alcohol, drugs of medicijnen begint zijn programma met ontgifting. Het verslavende middel moet eerst volledig uit je lichaam voor de behandeling kan beginnen. Het aantal ontwenningsverschijnselen, zoals braken, hallucineren, ... zijn afhankelijk van persoon en de drug waaraan men verslaafd was. Door tijdelijke medicijnen kunnen die verschijnselen geneutraliseerd worden. ontgifting duurt vijf tot tien dagen.

Daarna wordt de hulp in 2 fasen toegediend.

Fase1 is de eerste hulp. tegelijk met de ontgifting begint de 28-dagenprogramma. 28 dagen lang volg je en intensief programma van groepstherapie en gesprekken onder vier ogen. Tijdens deze gesprekken leer je de werking en het effect van de drug.

Fase 2 noemt men de vervolgbehandeling
Nu je weet waar je mee te maken hebt moet je terug leren functioneren in de maatschappij.
Je moet je oude leven -zonder drugs- weer leren oppikken. Deze fase kan verlengd worden met nog eens 28 dagen.

Stap 4: Nazorg

Deze stap is de moelijkste periode. Je moet clean blijven in je eigen habitat. Meestal is dat de plaats waar de dealers gemakkelijk te vinden zijn en de verleiding het grootst is. Tijdens de nazorg wordt er met jou gewerkt maar ook met je naasten.

Je krijgt individuele hulp, kan nog steeds groepssessies bijwonen en krijgt telefonische coaching.